Wedstrijdzwemmen bij Nat Utrecht

Regelmatig doen de zwemmers en zwemsters van Nat Utrecht mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Deelnemen aan een wedstrijd is niet verplicht, maar het geeft wel een meerwaarde aan je lidmaatschap van Nat. Het is een goede manier om te kijken of je op de goede weg bent bij het trainen. Als je goed hebt gezwommen, is dat een stimulans om weer verder te trainen.

Maar meedoen aan een wedstrijd betekent nog veel meer: je komt mensen tegen die net als jij enthousiast met de (gay)zwemsport bezig zijn en je bent gezellig op stap met de leden van je club. En als je meedoet aan een internationaal zwemtoernooi zie je nog eens wat van de wereld: Antwerpen, Berlijn, Parijs, Praag, Stockholm, Miami, Montreal, Sydney, om maar een paar plaatsen te noemen waar de zwemmers van Nat zijn opgedoken.

Zal ik meedoen met een wedstrijd?

Veel beginnende zwemmers vragen zich af of ze wel goed genoeg zijn om mee te doen aan een wedstrijd, maar hierover hoef je je geen zorgen te maken: bij de wedstrijden waaraan wij meedoen is er plaats voor elke zwemmer, beginner of veteraan, snel of langzaam. Er gelden geen limieten. Meedoen is belangrijker dan winnen, is het olympische adagium waar wij nog echt aan vasthouden. Bovendien zwem je altijd tegen mensen die ongeveer even snel zijn als jij, omdat je wordt ingedeeld op je inschrijftijd.

De wedstrijden waar wij als club aan meedoen zijn masterswedstrijden. Dit houdt in dat de minimumleeftijd om deel te nemen twintig jaar is, en dat medailles worden uitgereikt voor iedere afstand per leeftijdscategorie van vijf jaar (20-24, 25-29, etc.).

Soorten wedstrijden

Nat Utrecht doet mee aan allerlei soorten masterswedstrijden.

LHBT-toernooien

Georganiseerd door zusterzwemverenigingen in binnen- en buitenland. Vaak is er een weekendprogramma: vrijdag inschrijven, zaterdag zwemmen, 's avonds feest, zondag brunch. Het zwemprogramma is meestal overzichtelijk (ca. tien-vijftien nummers).

Internationale kampioenschappen

Grote zwemkampioenschappen in het buitenland: de Gay Games, de Eurogames en de IGLA-games zijn hier voorbeelden van. Het programma is zeer uitgebreid (tot wel zo'n vijftig nummers) en beslaat daarom meer dan één dag. De Gay Games duren zelfs een week en zijn een soort Olympische Spelen: er zijn zeer veel sporten, er is een openings- en een sluitingsplechtigheid, er is een uitgebreid cultureel programma en er doen vele duizenden mensen aan mee. Beslist uniek om een keer mee te maken. De Eurogames zijn iets beperkter qua programma en worden meestal over twee of hooguit drie dagen verspreid gezwommen.

NV Gay

De grote gayzwemkampioenschappen in Nederland en Vlaanderen/België zijn de NV Gay, die tweejaarlijks door één van de gayzwemverenigingen in de Lage Landen wordt georganiseerd. We gaan er vaak met een grote groep naartoe.

Masterscircuit

Je kun ook meedoen aan ‘gewone’ masterswedstrijden die niet specifiek op LHBT-doelgroep zijn gericht. We zijn er zeer welkom, is in de twintig jaar van ons bestaan wel gebleken. Bekend is het Zuyderzee Masterscircuit: een reeks van negen wedstrijden in de periode oktober-mei. Na afloop van de reeks wordt een klassement opgemaakt, maar je kunt ook gerust aan maar één wedstrijd meedoen. Voordeel van deze wedstrijden: ze zijn dichtbij en kosten heel weinig. Je kunt dus even lekker zwemmen en je bent snel weer thuis. En je hoeft je niet uit te putten: de 25 meter staat ook op het programma.

Nederlandse Masterskampioenschappen

Jaarlijks organiseert de KNZB twee Nederlandse kampioenschappen voor masters, een voor de korte baan (25 meter) en een voor de lange baan (50 meter); meestal in januari en mei. Wie hier wint mag zich Nederlands kampioen noemen. Nat heeft er al eens medailles weggesleept.

Eigen wedstrijden

Soms organiseren we zelf een groot toernooi, zoals in 2017 toen we in september zwemmers uit heel Europa ontvingen voor de Nat Utrecht International Shorties, een wedstrijd in het kader van ons twintigjarige jubileum. Voor onze eigen leden organiseren we elk jaar de Clubkampioenschappen. Onze zwemmers strijden dan in ons eigen trainingsbad De Kwakel om de Body Talk-trofee. En het zwemjaar wordt altijd afgesloten met een gezellige Kerstballenestafette.

Openwaterzwemmen

In de zomer, als Nat Utrecht een zomerstop heeft en we dus niet trainen in De Kwakel, duiken veel leden het water in van onze rivieren, kanalen en plassen. Vaak zijn de afstanden langer dan bij gewone wedstrijden. Voorbeelden zijn de Love Swim in de Amstel, die onze zustervereniging GSA organiseert, en de wedstrijd in de Spiegelwaal, georganiseerd door Spetters Nijmegen.

Je ziet: keus genoeg!